вівторок, 9 березня 2021 р.

207 річниця з дня народження великого Кобзаря

 Поетичне читання "Т.Г. Шевченко - співець краси рідного краю"


Життєвий шлях Т.Г.Шевченка. Презентація

Дітям про Т.Г.Шевченка

Про Кобзаря дітям. Віршована розповідь

Тарас Шевченко - Великий Кобзар нашого народу

Село Моринці

Вікторина


За інформацією МЗС України - видатний український поет, художник, класик української літератури Тарас Шевченко є офіційно «світовим рекордсменом» за кількістю встановлених йому пам’ятників. «Книга рекордів України» зафіксувала, що у світі встановлено 1167 пам’ятників Тарасу Шевченку. З них 99 – у 44 іноземних країнах і 1068 – в Україні.

Чи знали ви, що у світі встановлено 1 167 пам’ятників Тарасу Шевченку? 99 з них – у 44 іноземних країнах, решта – в Україні.
Перший пам’ятник Кобзарю у Києві відкрили у березні 1919-го. Його встановили перед будинком нинішнього Національного художнього музею на вулиці Грушевського, але вже у серпні пам’ятник розбили денікінці.
Пам’ятник Тарасу Шевченку у центрі Львова відкрили у першу річницю Незалежності України, 24 серпня 1992-го. Цікаво, що над постаттю Кобзаря митці Володимир та Андрій Сухорські працювали в Аргентині. Величну бронзову скульптуру висотою 4,45 м створили у провінції Монте-Гранде, далі пароплавом доставили до німецького Гамбурга, а звідти вантажівкою до Львова. Кобзар постав в образі одягнутого в простору кирею Мислителя і Пророка з витягнутою у величному жесті рукою. Від фігури Кобзаря виростає стела у вигляді хвилі, прикрашена рельєфними зображеннями оспіваних Шевченком героїв української історії.
Цікавим є пам’ятник Шевченку у Чернігові. Молодий поет сидить на лавці і триває в руках теку зі своїми малюнками. Ліворуч є вільне місце, де кожен може присісти біля письменника.
В Австралії монумент "Шевченко "Думи" у вигляді кобзи відкрили у 2005-му. Це – найбільш віддалений від України пам'ятник: відстань від Києва до Канберри "по прямій" – близько 15 тисяч км.

Пам'ятник малому хлопчику Тарасу можна побачити на Батьківщині поета, Черкащині, при в’їзді у Шевченкове.



Немає коментарів:

Дописати коментар