понеділок, 28 січня 2019 р.

Тема 18. Ми - мандрівники

Сьогодні, у день відкриття Антарктиди, ми уявно подорожували до цього льодяного материка.



28 січня - день відкриття Антарктиди. 1820 року учасники першої російської антарктичної експедиції (1819-1821) на човнах "Восток" і "Мирный" під командуванням Ф.Ф.Беллінсгаузена і М.П.Лазарєва офіційно відкрили цю загадкову Антарктиду - шостий і останній відкритий материк, але аж до цього дня територія Антарктиди не належить жодній країні світу.





Імператорський  — один з найбільших та найважчих птахів на . Дорослий  зростом з . А з’являється він на світ з  завбільшки, як .
 зносить одне , закочує його на свої  й накриває складкою шкіри на животі, яка називається . Висиджувати  треба два місяці. Спочатку це робить , а потім —
.




Але це ще не все! Дізнайтеся більше про цих диво-птахів, провівши самостійне дослідження.
  • Як пінгвіни почуваються під водою? Чому кажуть, що вони у воді літають?
  • Як ці птахи пристосовані до життя в Антарктиді?
  • Чому пінгвіни живуть великими родинами?
  • Чи тільки в Антарктиді їх можна зустріти?
  • Порівняйте імператорських пінгвінів з їхніми найближчими родичами — пінгвінами інших видів.
  • А про що іще ви хотіли б дізнатися?
Вивчаючи органічний світ найхолоднішого материка, неможна не згадати про його найчисельніших мешканців - пінгвінів. Якби зарахувати їх як населення Антарктиди, то вона б обігнала навіть Австралію за чисельністю населення. За оцінками фахівців, на території материка налічується щонайменше 27 мільйонів осіб пінгвінів. Найвиразнішим і однозначно, найвеличнішим є підвид пінгвінів- імператорський пінгвін.
Імператорський пінгвін (Aptenodytes forsteri) - найбільший птах з родини пінгвінових, та один з найважчих птахів планети. Свою назву отримав саме через свої вражаючі розміри та поважну ходу, як в "імператора". Ріст цих птахів коливається в межах 115-130 см., а вага - від 45 до 60 кг. Як і всі важкі великі птахи - імператорський пінгвін не літає. Більше того, він навіть ходить безграбно. Однак ці птахи - найкращі плавці зі свого класу. Ми без перебільшення стверждуємо, що пінгвіни - найкраще плавають у воді з усіх птахів на Землі. Пір'я переважно пухове, дуже жирне, гарно тримає тепло тіла, що так їм необхідно в умовах антарктичного клімату. Пташенята пінгвіна за забарвленням пір'я відрізняються від дорослих особин. Якщо перші мають сіруватий колір, то останні - чорно-біло-жовтий. Вперше імператорських пінгвінів побачив Белінсгаузен під час відкриття Антарктиди в 1820 році, власне він його так і прозвав. Багато часу для дослідження імператорських пінгвінів приділив і мандрівник-географ Роберт Скотт.
Імператорський пінгвін хоч і незграбний на суші, однак є хижим птахом, і для нього ідеальним середовищем полювання є океан. Живляться невеликою рибою (в тому числі мальками) та креветками. Під водою ці птахи можуть провести до 15 хвилин. В цьому їм немає рівних як серед ссавців, так і серед інших птахів.
Живуть пінгвіни в колоніях. Орнітологам відомо майже 40 таких колоній, в яких близько 15 тисяч особин в кожній. Таким чином супутникові обрахунки показали, що в Антарктиді мешкає понад пів мільйона цих птахів. Середній вік цих пінгвінів - 25 років.
Запам'ятайте! Імператорські пінгвіни є ендеміками Антарктиди, і їхнім ареалом є лише цей материк, незважаючи навіть на те, що цих пінгвінів можна зустріти навіть на острові Вогняна Земля чи Південній Джорджії.


Немає коментарів:

Дописати коментар